Schending staakt-het-vuren in Jemen zorgt voor nieuwe humanitaire crisis

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is gealarmeerd door de recente ontwikkelingen in Jemen. Het staakt-het-vuren dat afgelopen zondag zou ingaan, werd verworpen en gevechten breken sindsdien opnieuw in alle hevigheid los. Steeds meer burgers worden getroffen door het conflict. 

"Het aantal burgers dat lijdt onder de gevechten is ongekend hoog. Deze crisis vol geweld duurt ondertussen al meer dan 100 dagen waardoor het gebrek aan water, voeding en brandstoffen in het hele land nijpend wordt," zegt Antoine Grand (hoofd van de ICRC-delegatie in Jemen). "De laatste twee weken nemen de luchtaanvallen toe en ook de grondgevechten gaan onverminderd voort.  Vooral in Aden en Taiz wordt het voor ons steeds moeilijker om de getroffen gebieden te bereiken, gewonden en doden te evacueren én hulp te bieden waar nodig."

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op de humanitaire hulp toe te staan en niet te belemmeren. Hulpverleners moeten hun werk kunnen doen op een volledig onpartijdige en onafhankelijke manier. Het is van belang dat alle partijen voorzorgsmaatregelen nemen de burgers en de infrastructuur te beschermen.

Het ICRC roept alle strijdende partijen op om humanitaire hulp niet te belemmeren. Hulpverleners moeten in staat zijn om hun werk onpartijdig en onafhankelijk uit te voeren. 

Het ICRC heeft nog steeds 262 medewerkers in Jemen. 144 van hen zijn momenteel werkzaam in Sana'a, 70 in Aden, 36 in Saada en nog eens 12 in Taiz.