Somalische vrouw vindt echtgenoot terug dankzij Tracing en BBC

Stel je even voor ... na een raid op het dorp waar je woont, word je gevangen genomen. Niet veel later kan je ontsnappen maar uit vrees om opnieuw gevangen genomen te worden, vlucht je weg uit je geboorteland. Dat is wat er gebeurde met M. uit Somalië. 

De vrouw klopt begin januari 2016 aan bij onze dienst Tracing in de hoop haar kinderen, echtgenoot en moeder terug op te sporen. Was haar familie nog in leven? Waar verbleven ze momenteel? Allemaal vragen waar de Somalische vrouw geen antwoord op wist. Om haar familie niet in gevaar te brengen werd beslist om via het Rode Kruis en het Internationale Rode Kruiscomité uit Nairobi een opsporingsbericht te laten versturen via BBC Radio. Deze zender is heel gekend onder Somaliërs en zendt wekelijks namen van vermiste personen uit. Is de vermiste - of een kennis - op dat moment ook aan het luisteren? Dan kan er verder contact gelegd worden.

Eerder deze week kreeg de dame goed nieuws te horen: haar man hoorde het bericht op de radio! Ze hebben elkaar ondertussen al gesproken, maar echt persoonlijk contact zit er nog niet meteen in aangezien de echtgenoot momenteel in een vluchtelingenkamp in Kenia verblijft. Als is het natuurlijk de bedoeling dat ze elkaar binnen afzienbare tijd opnieuw in de armen kunnen sluiten in België.