Tijdelijk opvangcentrum in Waasmunster

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de voorbije maanden een buitengewone inspanning geleverd voor de opvang van asielzoekers. De instroom van nieuwe asielzoekers blijft echter aanhouden waardoor ook de druk voor bijkomende plaatsen niet afneemt. Zo is beslist een tijdelijk opvangcentrum te openen in Waasmunster.

Tijdelijk opvangcentrum

Met maar liefst 22 opvangcentra en een totale capaciteit van meer dan 5.000 bewoners heeft Rode Kruis-Vlaanderen de voorbije maanden een buitengewone inspanning geleverd. Als helper van de overheid opent het Rode Kruis nieuwe centra aan een ongezien tempo. Naast de bijkomende opvangcentra en de noodopvangkampen heeft de overheid echter beslist tot het openen van enkele tijdelijke opvangcentra om opnieuw een antwoord te bieden aan de acute nood.

Het nieuwe opvangcentrum in Waasmunster, dat in amper 24u tijd de deuren opende, is daar een voorbeeld van. Net als in Sijsele openen we dankzij de snelle inzetbaarheid van onze vrijwilligers. Vanaf volgende week nemen nieuwe personeelsleden de taken over. Onze basisopdracht is ‘opkomen voor kwetsbaren in binnen- en buitenland’.  Hiermee proberen we een antwoord te geven op de acute vraag naar humane opvang. Op deze manier helpt het Rode Kruis de overheid helpen bij deze crisis.

Het verschil tussen het nieuwe opvangcentrum te Waasmunster en de bestaande opvangcentra van Rode Kruis-Vlaanderen is de tijdelijkheid ervan. Het betreft een centrum dat slechts voor een zeer beperkte periode beschikbaar is. Maar het biedt een antwoord op de acute humanitaire nood, een activiteit waarin het Rode Kruis nationaal en internationaal deskundig is.

De bewoners ontvangen hier de meest elementaire zorgen: een dak boven hun hoofd, voedsel, de nodige veiligheid en een minimum aan comfort. Verder verlenen we eerste hulp bij medische problemen, verzorgen we een beperkt aanbod aan activiteiten en beantwoorden we de eerste vragen van de bewoners.

Expertise in opvang asielzoekers en rampenparaatheid

Ondertussen kan het Rode Kruis buigen op enige ervaring in het snel operationeel maken van nieuwe opvangcentra in België. Dankzij onze jarenlange deskundigheid in het opvangen van asielzoekers alsook onze expertise in rampenparaatheid zorgen we voor een snelle opstart en een deskundig beheer.

Uiteraard vergt een operatie als deze zeer veel inspanningen van de vrijwilligers en personeelsleden van de organisatie.