Toenemend geweld ontneemt burgers in Jemen alle hoop

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) roept op tot zware maatregelen na een nooit gezien escalatie van het geweld in Jemen afgelopen dagen. 230 mensen werden vermoord, meer dan 400 raakten gewond en dat in amper 1 week tijd.

"Afgelopen dagen was hoofdstad Sana'a getuige van het felste gevecht sinds de start van het conflict in maart 2015." - Robert Mardini (ICRC)

Hevige bombardementen op de stad zorgden ervoor dat burgers gevangen zaten in hun eigen huis. Een opslagplaats van het ICRC met medisch materiaal werd geraakt tijdens een van de aanslagen. Hierdoor konden geen chirurgische kits geleverd worden aan drie ziekenhuizen in Sana'a.

"Dit zijn ziekenhuizen die al een tekort aan brandstof hadden om hun generatoren te laten werken. Nu ze ook geen medisch materiaal geleverd krijgen, hebben ze dringend hulp nodig. De situatie toont aan dat het einde van de lijdensweg voor de burgers in Jemen nog lang niet in zicht is."

Voor 7 miljoen mensen dreigt hongersnood waardoor de situatie in Jemen dé grooste humanitaire crisis van het moment is. De Verenigde Naties riep afgelopen dinsdag op om een "humanitaire pauze" in te lassen in de gevechten om hulp toe te laten. Maar het ICRC zegt dat er meer nodig is dan een tijdelijke oplossing.

"Het land leeft al meer dan twee jaar in deze omstandigheden, het heeft een intensieve verzorging nodig. Het gaat niet over een paar schepen of vrachtwagens die hulpmateriaal kunnen of mogen leveren. Vandaag is er geen enkele Jemeniet die niet lijdt onder dit conflict. Het is nu tijd om dit te stoppen en om ernstige maatregelen te nemen. Jammer genoeg wordt humanitaire hulp gepolitiseerd en gebruikt als onderhandelingsmiddel. Dat is niet aanvaardbaar, illegaal en immoreel!"