Tweede verjaardag van resolutie 2286 - opnieuw tijd voor actie!

Vandaag, 3 mei 2018, is het dag op dag twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de VN resolutie 2286 unaniem aannam en aanvallen op medisch personeel en faciliteiten veroordeelde. Meer dan 80 landen, waaronder België, steunden deze resolutie.

Bij de aanname van de resolutie benadrukte toenmalige secretaris-generaal Ban Ki Moon het belang van het internationaal humanitair recht door te stellen dat er 'zelfs in oorlog regels zijn' (even wars have rules). De resolutie verwijst naar de verplichtingen van alle partijen bij een gewapend conflict om de regels van het internationaal humanitair recht te respecteren. In het bijzonder:

  • het respecteren en beschermen van hulpverleners;
  • het beschermen en bestraffen van misbruik van het rode kruis/rode halve maanembleem;
  • garanderen dat gewonden en zieken de noodzakelijke verzorging krijgen;
  • snelle en ongehinderde toegang verlenen aan hulpverleners;
  • het veroordelen van de straffeloosheid van aanvallen tegen hulpverleners.

Ook de verplichtingen van hulpverleners om hulp te verlenen zonder onderscheid en dat in overeenstemming met hun medische code, komen aan bod.

Het Rode Kruis heeft sinds 3 mei 2016 in 16 landen meer dan 1.200 aanvallen op hulpverleners geregistreerd. Voornamelijk in het Midden-Oosten is de impact groot. Meer dan de helft van de openbare ziekenhuizen en gezondheidscentra in Syrië zijn gesloten of functioneren nog slechts gedeeltelijk. Eind 2017 was nog slechts 45% van de gezondheidsinfrastructuur in Jemen actief.

Na de sterke boodschap in 2016 is het nu tijd voor actie. Het Rode Kruis roept dan ook alle partijen betrokken bij gewapende conflicten op om:

  1. het internationaal humanitair recht te respecteren en in het bijzonder geen aanvallen te richten op hulpverleners;
  2. elke blokkade op te heffen die de levering van noodzakelijke medische zorgen en de evacuatie van zieken en gewonden voorkomt;
  3. aanvallen op hulpverleners te onderzoeken en schendingen van het internationaal humanitair recht niet onbestraft te laten.


Kijk niet enkel toe.

Deel deze boodschap.

#notatarget