“Voor de hulp die het Rode Kruis ons gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog, wil ik hen bedanken tot aan mijn dood”

Lea De Becker en haar man Felix Meys verkozen voor hun vijftigste huwelijksverjaardag een schenking aan onze organisatie boven cadeaus.

Felix: “Mijn vrouw Lea werd geboren in 1940 terwijl haar vader, een Belgische soldaat, als krijgsgevangene vastzat in het vroegere Kaysersberg. Hij werd door de Duitsers gevangengenomen tijdens hun eerste offensief aan het Albertkanaal in 1940. Dat hij een dochtertje had gekregen tijdens zijn gevangenschap, kwam hij te weten dankzij vrijwilligers van het Rode Kruis. Lea's moeder vernam via diezelfde weg dat haar man nog leefde en dat haar dochtertje dus niet zonder vader zou moeten opgroeien."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden onze vrijwilligers ingezet om vermiste burgers of soldaten op te sporen en hulppakketten te maken voor krijgsgevangen. Toen Lea's papa na tien maanden gevangenschap terug thuis kwam, week hij geen seconden meer van haar zijde. En hij was haar grootste schat.

50 jaar getrouwd

"Voor het feest van onze vijftigste huwelijksverjaardag in 2012 besloten Lea en ik geen cadeautjes te vragen. Alle genodigden vroegen we een gift te doen aan het Rode Kruis. Zo konden we iets doen in nagedachtenis van Lea's vader en zijn vredelievendheid verder verspreiden.

Zelf steunden we het Rode Kruis al geregeld sinds begin jaren '80, maar na onze huwelijksverjaardag doen we dat nu ook op maandelijkse basis. Mijn Lea overleed helaas vorig jaar, maar ik heb haar en het Rode Kruis beloofd onze schenkingen vol te houden tot aan mijn persoonlijke zonsondergang. Wat de organisatie in 1940 voor Lea’s familie deed, heeft tot vandaag een positief effect op mij.”