Vrijwilligers voorkomen 10.000 slachtoffers na ebola-uitbraak
Moedige Rode Kruisvrijwilligers zorgden ervoor dat er zo'n 10.000 minder slachtoffers vielen na een ebola-uitbraak in West-Afrika tussen 2013 en 2016. Dat blijkt uit een studie die gisteren verscheen in PLOS Neglected Tropical Diseases.
De studie ging de impact na van de manier waarop slachtoffers van het ebolavirus begraven werden. In Guinee, Liberia en Sierra Leone werden tienduizenden mensen getroffen door de ziekte, velen van hen stierven uiteindelijk aan de gevolgen ervan. Omdat de lichamen van ebolaslachtoffers zeer besmettelijk zijn, was én is het ontzettend belangrijk om hen op een veilige manier te begraven. Hierdoor kon de besmetting van 10.045 anderen voorkomen worden.
De speciale SDB (safe and dignified burial) teams van het Rode Kruis namen deze complexe en gevaarlijke taak op zich. Hun werk werd extra bemoeilijkt door de traditionele manier waarop doden gewassen, aangeraakt en begraven werden.
"Om efficiënt te reageren, moesten we onze aanpak naar slachtoffers en familie bijsturen. We gingen praten met de lokale gemeenschappen en deden ons uiterste best om zoveel mogelijk te weten te komen over hun geloof en prioriteiten. Uiteindelijk slaagden we erin om hun vertrouwen te winnen." - Elhadj As Sy (IFRC)
In totaal wist het Rode Kruis 47.000 veilige begrafenissen uit te voeren. De SDB teams werden samengesteld uit 1.500 lokale vrijwilligers die de taal spraken en de culturele normen kenden.
"De studie toont het belang aan van commuinty-based organisaties als antwoord op ebola. Het succes van het SDB programma kan volledig toegeschreven worden aan de Rode Kruisvrijwilligers die ter plekke waren voor, tijdens en na de virusuitbraak. Zij zorgden voor een duurzaam antwoord op de crisis dat aanvaardbaar was voor de lokale bevolking." - dokter Julie Hall (IFRC)
"De uitbraak van de ziekte dit jaar in de Democratische Republiek Congo toont aan hoe precair de wereldwijde gezondheid is. Internationale partners moeten meer investeren in lokale capaciteit en moeten meer bouwen op lokale kennis en vaardigheden. Zo kunnen gemeenschappen zichzelf beter beschermen en sneller reageren bij een toekomstige gezondheidscrisis. Het prijskaartje dat hieraan vasthangt is hoog maar veel minder het alternatief: virusuitbraken kosten niet alleen veel meer geld, ze zijn ook veel dodelijker." - Elhadje As Sy (IFRC)