We helpen - nu meer dan ooit - helpen

Bijna 3.000 crisisvrijwilligers, net geen 7.000 vrijwillige manuren ter ondersteuning van de hulpdiensten en 55 paar luisterende oren: wij dragen op vele verschillende manieren ons steentje bij in de strijd tegen het coronavirus dankzij onder andere onze hulpdienstvrijwilligers, crisisvrijwilligers, psychosociale hulpverleners en laboranten. De cijfers op een rijtje.

Bijna 7.000 vrijwillige manuren, meer dan 1.000 patiënten vervoerd

Sinds 21 maart werden door meer dan 280 hulpdienstvrijwilligers al 6.580 manuren gepresteerd als ambulancier of zorgverlener. Zij bemannen sinds het begin van de gezondheidscrisis 7 dagen op 7, 24 uur op 24 de speciale COVID-ziekenwagens, op vraag van de FOD Volksgezondheid. Op die manier leveren we een belangrijke bijdrage in de ondersteuning van het 112-netwerk. De 5 provincies leveren samen een kleine 20 ziekenwagens aan, speciaal voor het vervoer van besmette patiënten die op aangeven van de huisarts naar de spoedafdeling worden gebracht, of van het ene ziekenhuis naar het andere. Op maandag 30 maart stond de teller voor heel Vlaanderen op 1.000 ritten, wat gelijk is aan 1.000 patiënten die tot dan toe vervoerd werden. We voorzien bovendien nog een tiental ziekenwagens voor niet-dringend liggend ziekenvervoer.

Psychosociale bijstand aan bevolking en zorgverleners

Vrijwilligers van Dringende Sociale Interventie (DSI) geven telefonisch psychologische bijstand aan burgers die het emotioneel moeilijk hebben met deze gezondheidscrisis. De vrijwilligers ondersteunen de calltakers van het 0800-infonummer dat door de overheid opgezet werd. Het nummer was in eerste plaats bedoeld voor mensen met puur praktische vragen, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer emotionele vragen binnen.  Om die vragen op te vangen werd DSI ingeschakeld voor het bieden van een luisterend oor en deskundig advies. In totaal voerden tot nu toe 55 vrijwilligers 53 uur aan gesprekken met als voornaamste thema’s bezorgdheid om familie, de stress die deze situatie met zich meebrengt en mensen die last hebben van eenzaamheid, zeker in deze tijden van weinig sociaal contact. Daarnaast verspreidt de organisatie betrouwbare informatie om het brede publiek, zorgverleners en andere specifiekere bevolkingsgroepen advies te geven over hoe ze moeten omgaan met coronastress. Dat doet ze in samenwerking met de Vlaamse overheid en de FOD Volksgezondheid. 

Tous ensemble: 2.800 crisisvrijwilligers bieden hulp aan

2.800 crisisvrijwilligers registreerden zich sinds 19 maart om te helpen waar het kan tijdens de huidige coronacrisis. Ze bieden logistieke ondersteuning in woonzorgcentra en ziekenhuizen, voeren logistieke taken uit bij de pre-triage aan huisartsenposten of worden ingeschakeld op onze bloedinzamelingen als ‘wachtrijmanager’ die controleert of de afstandsmaatregel wel degelijk nageleefd wordt. De respons op onze oproep was massaal: Vlaanderen toont zich solidair via haar grootste vrijwilligersorganisatie. Door het grote aantal mensen dat zich de afgelopen dagen kandidaat stelde als crisisvrijwilliger, kan het zijn dat het iets langer duurt vooraleer er een concrete ‘opdracht’ uit de bus valt.

Woordvoerder Ine Tassignon vertelt dat dat niet betekent dat we minder mensen nodig hebben: “Er komen de komende dagen en weken nog heel wat taken op ons af. Hoe meer mensen zich vandaag inschrijven, hoe beter we op de vraag om hulp zullen kunnen ingaan. Mensen die dus niet onmiddellijk gecontacteerd worden, hoeven niet meteen te wanhopen. Zij worden binnenkort zeker ingezet als crisisvrijwilliger.” Opvallend: de gemiddelde leeftijd van de crisisvrijwilligers is 38 jaar. 66% van hen zijn vrouwen. De vrijwilligers worden op 58 verschillende locaties ingezet, verspreid over heel Vlaanderen.

Bijdrage aan de wetenschap: coronatesting en deelname aan groot bevolkingsonderzoek

We hechten veel belang aan wetenschappelijk onderzoek en leveren dan ook graag onze bijdrage. Ten eerste maakte onze organisatie mensen en middelen vrij in haar Centraal Donorlaboratorium waar normaal gezien alleen de bloedstalen van donoren getest worden, om zelf ook tests op corona te gaan uitvoeren aan de hand van neus- en keelstalen. 4 onderzoekers van het Centraal Donorlaboratorium (CELA) engageerden zich om deze tests uit te voeren en dat doen ze samen met 4 laboranten van de KU Leuven (die op dit moment technisch werkloos zijn). Sinds eind oktober is het niet meer mogelijk om nieuwe aanvragen te doen om neus- en keelstalen te laten testen door ons Centraal Donorlaboratorium

Bovendien zullen we vanaf donderdag 2 april een grote lading bloedstalen van donoren ter beschikking stellen aan het Belgisch instituut voor gezondheid, Sciensano. Zij zullen de stalen testen op de aanwezigheid van antistoffen in het bloed. Zo kan de weerstand die ontwikkeld wordt tegen het coronavirus in kaart gebracht worden, net zoals het effectieve aantal besmettingen in Vlaanderen. De informatie die de resultaten van het onderzoek opleveren, kan leiden tot goede, betrouwbare modellen die de evolutie van de epidemie in kaart brengt. Deze kennis kan dan weer gebruikt worden om ons goed voor te bereiden op een, mogelijke, tweede coronagolf.

Ten slotte werken we samen met www.gezondheidenwetenschap.be om betrouwbare informatie over het virus te verspreiden. Bovendien waken we over circulerend fake news aan de hand van factchecks. Zo gaat het fabeltje de ronde dat mensen met bloedgroep A meer kans lopen om besmet te worden met het coronavirus, is er een dubieuze studie die stelt dat het coronavirus zal verdwijnen als het warmer wordt en mag er niet zomaar aangenomen worden dat baby’s en peuters zieker worden van het virus dan volwassenen.  

Draag zorg voor jezelf en anderen

Check hier hoe je dat doet