We steunen beslissing Vlaamse regering over nul-tarief voor schenken en nalaten aan goede doelen

Schenken en nalaten aan een goed doel wordt binnenkort belastingvrij. De Vlaamse regering gaf principieel goedkeuring voor de hervorming van het fiscaal tarief voor schenkingen aan goede doelen. Dat betekent concreet dat je geen erf- of schenkbelasting meer zal moeten betalen wanneer je in de toekomst het Rode Kruis of een ander goed doel opneemt in je testament. Dit nul-tarief staat ter compensatie van de afschaffing van het duolegaat en zal in voege gaan vanaf 1 juli 2021. 

In oktober 2019 kondigde de Vlaamse regering aan dat duolegaten – waarbij iemand een deel van z’n erfenis of legaat aan een goed doel schenkt – afgeschaft worden vanaf 2021. De reden hiervoor is dat duolegaten al te vaak gebruikt worden om aan fiscale optimalisatie te doen in plaats van een goed doel te steunen. “Een derde tot de helft van onze inkomsten door nalatenschap gebeuren in de vorm van een duolegaat. Door de afschaffing ervan zouden we een enorm grote financiële steun mislopen. Daarom zijn we zeer blij met het nul-tarief waardoor het verlies aan inkomsten deels kan gecompenseerd worden”, aldus Prof. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder.

Solidariteit via legaten blijft mogelijk

België was een van de laatste landen waarin schenkingen aan goede doelen nog werden belast.  

Wij zijn zeer grote voorstander van het nul-tarief omdat het duidelijke solidariteit creëert. Een legaat komt integraal terecht bij het goede doel, zonder dat daar nog belastingen afgaan. 

Philippe Vandekerckhove

Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

Sinds de bekendmaking dat duolegaten zouden worden afgeschaft, gingen we – samen met Kom op Tegen Kanker – in constructief overleg met de bevoegde minister Matthias Diependaele en pleitten we voor dit nul-tarief om te voorkomen dat goede doelen miljoenen inkomsten zouden mislopen.

Omschakeling vanaf juli 2021?

De hervorming van de erf- en schenkbelasting zou in werking treden vanaf 1 juli 2021, maar over dit voorontwerp wordt nog advies ingewonnen van de SERV en de Raad van State. 

De stemming van het Vlaams parlement kwam enigszins onverwacht aangezien minister Diependaele begin deze maand nog liet verstaan dat de afschaffing van de duolegaten zou uitgesteld worden voor een onbepaalde termijn. “We zullen de komende 9 maanden goed kunnen gebruiken om alles te organiseren en hopen dat schenkers en notarissen de aanpassingen tijdig kunnen verwerken”, besluit Vandekerckhove.

Hoe kan je nalaten aan het goede doel?

In onze testamentgids vind je heel wat informatie omtrent nalaten aan goede doelen en het nieuwe erfrecht. Goed ter oriëntatie, maar ook nuttig als je al hebt nagedacht over het opstellen van een testament. 

Vraag je gratis testamentgids aan

We begrijpen dat dit nieuws ook bij jou vragen doet rijzen. Daarmee kan je terecht bij Aagje Geerardyn, onze verantwoordelijke legaten en grote schenkingen. Zij is op weekdagen bereikbaar op 015 44 33 50 of je kan mailen naar legaten@rodekruis.be