Dementie beleef je niet alleen

Op 21 september is het Werelddag Dementie, een dag om extra stil te staan bij deze gezondheidskwestie die ervoor zorgt dat iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Een dag ook om stil te staan bij hoe Zorgbib helpt helpen bij deze ziekte.

In een ziekenhuis of zorgvoorziening kan een goed boek wonderen doen. Onze vrijwilligers gaan daarom op pad om bibliotheekmateriaal uit te lenen en tijd te maken voor een praatje. Maar wat doe je wanneer je merkt dat je sommige bewoners of patiënten niet meer kunt bereiken met een gewoon boek?

Dit komt steeds vaker voor in onze uitleenpunten in woonzorgcentra, in geriatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen en psychiatrische centra. Door visuele problemen of verminderde concentratie is het voor heel wat mensen niet meer mogelijk om nog zelfstandig te lezen. Maar steeds vaker is ook dementie dé oorzaak dat een gewoon boek niet meer werkt.

Daarom biedt Zorgbib een speciale collectie boeken, beelden en interactieve materialen aan voor mensen met dementie en werkten we mee aan de publicatie van De Schat van je Leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie. Wil hier hierover meer weten?

Lees dan onze blog over het belang van reminiscentiemateriaal.