Wereldwijd 71 miljoen mensen op de vlucht

Iedere 20 minuten laat iemand ergens ter wereld alles achter om oorlog, geweld of vervolging te ontvluchten. In totaal zijn bijna 71 miljoen mensen op zoek naar bescherming. Dat zijn 71 miljoen mensen zoals jij en ik - kinderen, ouders, grootouders, studenten, ... die in eigen land op de vlucht zijn of de grenzen oversteken om eventueel internationale bescherming aan te vragen.

Een heel aantal van de vluchtelingen die in België terechtkomen, zoeken hier een veilige plek en een tijdelijke thuis. Op vraag van de overheid staan wij in voor de opvang van de vluchtelingen die in ons land internationale bescherming aanvragen. Enkele cijfers:

  • In 2019 dienden 27.742 mensen een verzoek om internationale bescherming in. Dat is 18,3% hoger dan het jaar ervoor;
  • De meesten waren afkomstig uit Afghanistan, Syrië, Palestina, Irak en El Salvador;
  • 6.719 mensen verwierven in ’19 een tijdelijk verblijfsrecht in België;
  • De eerste maanden van dit jaar dienden 6.470 mensen een verzoek in;
  • De impact van de coronamaatregelen is echter duidelijk voelbaar: in mei dienden slechts 389 personen een verzoek in.

Ons opvangnetwerk

In België zijn momenteel 28.090 plaatsen om verzoekers om internationale bescherming op te vangen. 4.046 daarvan zijn in ons beheer. De overige plaatsen worden uitgebaat door Fedasil, Croix-Rouge de Belgique en verschillende kleinere partners. 90% van de beschikbaarbare plaatsen is momenteel ingevuld. 

We voorzien iedere bewoner van onze (nood)opvangcentra uiteraard van onderdak en de nodige maaltijden, maar we doen meer. Door objectieve en correcte informatie te verstrekken, ondersteunen we hen bij hun asielprocedure en stimuleren we hen om actief aan hun toekomst te werken. De bewoners worden ook betrokken bij de dagelijkse werking van het centrum.

Every action counts

Met de campagne "Every action counts" vragen de Verenigde Naties om extra aandacht voor de problematiek van vluchtelingen maar zetten ze vooral in de kijker dat iedereen van ons het verschil kan maken.