Wereldvluchtelingendag 2021

Het belang van inclusie

Helemaal opnieuw opstarten in een ander land nadat je een oorlog of vervolging hebt meegemaakt, je wenst het niemand toe. Als ze er de juiste handvaten voor krijgen, kunnen verzoekers om internationale bescherming sneller inburgeren en een inclusief leven leiden: zo bouwen ook zij mee aan een sterkere gemeenschap. 

Op zondag 20 juni is het wereldvluchtelingendag en zetten we graag enkele initiatieven in de spotlight. Dit jaar ligt de grote focus op de kracht van inclusiviteit: lid zijn van een sportvereniging, aan kunst doen, naar school gaan, vrijwilliger zijn,... 

Een van de belangrijkste pijlers is een opleiding. Door de taal te leren, creëren vluchtelingen ook betere kansen voor zichzelf en integreren ze beter in de lokale gemeenschap. 

De rol van Rode Kruis-Vlaanderen

Een heel aantal van de asielzoekers die in België terechtkomen, zoeken hier een veilige plek en een tijdelijke thuis. Op vraag van de overheid staan wij in voor de opvang van de vluchtelingen die in ons land internationale bescherming aanvragen. 

We voorzien iedere bewoner van onze (nood)opvangcentra uiteraard van onderdak en de nodige maaltijden, maar we doen meer. Door objectieve en correcte informatie te verstrekken, begeleiden we hen bij hun asielprocedure en stimuleren we hen om actief aan hun toekomst te werken. De bewoners worden ook betrokken bij de dagelijkse werking van het centrum.