Wereldvluchtelingendag: broers vinden elkaar na twee jaar opnieuw terug

20 juni = Wereldvluchtelingendag. Dit jaar is meer dan ooit het moment om stil te staan bij het leed en het verlies van miljoenen mensen op de vlucht. Voor heel wat vluchtelingen kent de tocht een dramatische afloop, anderen verliezen dan weer alle contact met hun familie. Ook de Iraakse Faisal getuigt hierover ... 

Alleen in Syrië

Wanneer in juli 2012 het conflict uitbreekt in Aleppo (Syrië) keert de familie van Faisal terug naar hun vaderland Irak. De toen 24-jarige Faisal is de enige van het gezin die achterblijft in Syrië om er hun familiebedrijfje open te houden. Gedurende twee jaar heeft Faisal enkel nog telefonisch contact met zijn vader, broers en zussen. Tot IS in juni 2014 Mosul en Tikrit in Irak binnenvalt ... 

Faisal vlucht weg uit Aleppo en is nadien maanden onderweg om uiteindelijk begin '15 aan te komen in België. Omdat hij sinds de inval van IS geen contact meer heeft gehad met zijn familie, is hij op zoek naar een mogelijkheid om opnieuw met hen te bellen of te praten. 

Het is pas wanneer hij enkele weken geleden bij Tracing aanklopt, dat de eerste stappen richting een mogelijke familiehereniging gezet worden. Faisal wil in eerste instantie op zoek gaan naar zijn vader. Nog diezelfde dag komt Tracing erachter dat er al een opsporingsdossier naar diezelfde vader opgestart werd. Wat blijkt? Ook de jongere broer van Faisal, Abdul Wahhab, vluchtte weg uit Irak en verblijft sinds september 2015 in ons land. 

De 17-jarige Abdul Wahhab verloor in 2014 van het ene op het andere moment het contact met zijn familie toen IS Irak aanviel. Hij legde net examens af op de middelbare school en kon nadien niet meer terugkeren naar huis vanwege het geweld. Hij verbleef nog anderhalf jaar in het huis van een vriend alvorens met de boot naar Europa te vluchten.

De twee broers hebben elkaar sindsdien teruggevonden, maar blijven verder rekenen op de steun van Tracing om ook hun overige gezinsleden op te sporen.

     

Asielcrisis blijft aanhouden

In 2015 bereikte het aantal asielaanvragen in Europa een record: maar liefst 1.300.000 migranten vluchtten uit eigen land op zoek naar een betere toekomst. Dit jaar alleen al waagden meer dan 200.000 mensen de oversteek van de Middellandse Zee. Rode Kruis-Vlaanderen zorgt op vraag van de overheid mee voor de opvang van asielzoekers.

Meer info