Geen ver-van-mijn-bedshow: het West-Nile virus

 

Vertrek ook jij binnenkort naar het buitenland voor een welverdiende vakantie? Als donor moet je na een vakantie in het buitenland soms een bepaalde periode wachten alvorens je mag doneren. Binnen Europa dienen we naast de corona-maatregelen ook rekening te houden met een mogelijk uitstel voor donatie omwille van het West Nilevirus.

West Nilevirus

In verschillende Europese landen is er in de zomerperiode een risico op overdracht van het West Nilevirus (WNV) via muggen en teken op de mens. Van de besmette personen ontwikkelt circa 80% geen symptomen, 20% ontwikkelt een griepaal syndroom en bij minder dan 1% treden neurologische verwikkelingen op. Gelukkig komt dat laatste niet zo vaak voor.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezond-heidsproducten kondigt elk jaar aan vanaf wanneer we waakzaam moeten zijn voor dit virus en welke regio’s vatbaar zijn.

Als je een vakantie plant in een gebied met risico op WNVvan deze gebieden, dan vragen we je om na thuiskomst 28 dagen te wachten met het geven van bloed en bloedplaatjes. Na deze periode zijn we zeker dat je dit virus, behoudens symptomen, niet hebt opgelopen.

Sinds 1 juli 2021 is het WNV-seizoen van start gegaan. Je kan de correcte lijst van regio’s consulteren op onze website. We zorgen wekelijks voor een update. We raden je steeds aan voor donatie onze donorzelftest te doorlopen op onze website.

Kom langs voor je vertrekt

Om te voorkomen dat je na je vakantie niet kan langskomen, zien we jou graag voor je op reis vertrekt. Zo kan je ook je steentje bijdragen om de bloedvoorraad zo hoog mogelijk te krijgen voor de vakantie en kom je dus ook niet nodeloos langs.

Twijfel je of je mag doneren of niet? Doe dan zeker onze donorzelftest voor je naar de bloedinzameling komt!