Winterweer zorgt voor tekort aan bloedplaatjes

Een serieuze dip in de bloedplaatjesvoorraad is een belangrijk neveneffect van het winterweer. Gisteren kon maar 37% van de verwachte donoren bloed komen geven . In totaal kwamen 554 mensen bloed geven – terwijl we er 1475 verwacht hadden.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze zware daling van het aantal mensen dat zich aanmeldde om bloed te geven. “Allereerst hebben we alle inzamelingen in West-Vlaanderen noodgedwongen moeten annuleren”, klinkt het bij de organisatie, “We geraakten met ons materiaal niet ter plaatse.” Ook elders in het land annuleerde Rode Kruis-Vlaanderen afnames, zoals in Kontich, Temse, Sint Martens Latem en Zelzate. “Enkele afnames zijn ook heel wat later gestart omdat onze afnamewagens met materiaal en personeel vast stonden in de monsterfiles. .

Plaatjesprobleem

Deze dip is vooral problematisch voor bloedplaatjes. Die worden uit de zakjes ‘volbloed’ gefilterd en zijn maar 5 dagen houdbaar. Bloedplaatjes zijn de kleinste celfragmenten in je bloed. Een volwassene beschikt over zo’n 150 tot 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed. De bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat het bloed stolt als dat nodig is.

Levensnoodzakelijk

Een transfusie met bloedplaatjes redt het leven van heel wat mensen. Bijvoorbeeld patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Door de chemotherapie kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken dat de patiënt spontane bloedingen kan krijgen. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk. Ook bij massaal bloedverlies worden bloedplaatjes toegediend.

Oproep voor bloed en plaatjes

Rode Kruis-Vlaanderen doet daarom vandaag een oproep naar iedereen die in staat is om veilig naar een bloedinzameling of één van de 11 donorcentra te geraken om dat effectief ook te doen. Alle inzamelingen vind je terug op www.rodekruis.be. Om de verloren donaties van gisteren te compenseren zijn vooral ook donaties van bloedplaatjes nodig. . Voor zo’n afname moet je in de donorcentra van Leuven,  Mechelen, Gent, Brugge, Genk en Edegem terecht. Aangezien deze afnames langer duren vraagt het Rode Kruis wel om  een afspraak te maken. Rode Kruis-Vlaanderen heeft vandaag minstens 100 van deze ‘cytaferesedonaties’ nodig om de verwachte vraag uit de ziekenhuizen te kunnen beantwoorden.