Eerste hulp bij onderkoeling
Als het koud is, zorgt het lichaam ervoor dat er minder warmte verloren gaat en er meer warmte wordt geproduceerd. Als het verlies aan warmte te hoog wordt in vergelijking met de warmte die wordt geproduceerd, daalt de lichaamstemperatuur. Het lichaam slaagt er bij koude niet in om zijn temperatuur op peil te houden. We spreken dan van onderkoeling (of hypothermie). Bij een lichaamstemperatuur lager dan 35 °C komen heel wat processen en lichaamsfuncties in het gedrang. Als de temperatuur nog verder daalt, neemt de kans op overlijden toe.
Wat stel je vast?
- Het slachtoffer bevindt of bevond zich in een koude omgeving.
- Het slachtoffer begint oncontroleerbaar te rillen en te klappertanden. Als de onderkoeling blijft aanhouden, zal dat geleidelijk aan stoppen.
- Hij heeft een koude, bleke en droge huid die evolueert naar blauwe lippen, oren, vingers en tenen.
- De ademhaling evolueert van snel naar langzaam en oppervlakkig.
- Het slachtoffer krijgt het steeds moeilijker om te bewegen: de spieren verstijven en de coördinatie van zijn bewegingen verslechtert. Ook spreken wordt moeilijker en kan vertragen.
- Het slachtoffer is vaak verward. Hij kan ook andere bewustzijnsproblemen vertonen zoals sufheid, geheugenverlies, irrationeel gedrag en vermoeidheid. Uiteindelijk verliest hij het bewustzijn.
Dit doe je bij een onderkoeling!
1
STAP 1: Zorg voor veiligheid
|
2
STAP 2: Beoordeel de toestand van het slachtoffer
|
3
STAP 3: Raadpleeg gespecialiseerde hulp
|
4
STAP 4: Verleen verdere eerste hulp
|