2019

Gordon Research Conference, Galveston

Op de Gordon Research conferentie in Galveston, Texas, gaf Katrijn een posterpresentatie over het invriezen van bloedplaatjesconcentraten voor langere bewaring. Dankzij Katrijns onderzoek weten we nu wat het effect is van het invriezen op de bloedplaatjes en kunnen we op zoek gaan naar manieren om de kwaliteitsvermindering tegen te gaan.

Invriezen van bloedplaatjesconcentraten voor langere bewaring

Uit voorgaand onderzoek weten we dat het invriezen van bloedplaatjesconcentraten een negatieve impact heeft op de kwaliteit van de bloedplaatjes. Wij zochten naar alternatieve methoden om de kwaliteit na invriezen zo hoog mogelijk te houden. Zo vonden we dat het toevoegen van polyvinyl alcohol aan het bloedplaatjesconcentraat geen voordeel biedt tegen de vorming van ijskristallen tijdens het vriesproces. Deze bevindingen werden gepubliceerd in TRANSFUSION.

ESTM conferentie, Brussel

Op de European School of Transfusion Medicine conferentie gaf Rode Kruis-Vlaanderen verschillende sessies over bloedplaatjes en onze onderzoeksresultaten. Dankzij zulke lezingen kunnen we ons profileren als thought leader op het gebied van bloedplaatjesonderzoek op Europees niveau.

Levenselixir voor bloedplaatjes

We weten dat bloedplaatjes niet lang houdbaar blijven voor transfusie. Hierdoor moeten we helaas 5 à 7% van de gedoneerde bloedplaatjes weggooien omdat ze te oud zijn. TReC doet onderzoek naar manieren om de houdbaarheid van bloedplaatjes te verlengen.

Uit andere onderzoeken leren we dat nicotinamide riboside (NR) een soort levenselixir van cellen is. Zo werd al aangetoond in muizen dat spier- en hersencellen beter functioneren als er veel NR aanwezig. Dat komt omdat cellen uit NR een belangrijke brandstof voor cellen kunnen produceren.

Waarom dit dan niet proberen in bloedplaatjes? Helaas was onze hoop tevergeefs en verbetert de leefbaarheid van bloedplaatjes niet door verhoogde NR-concentraties. Desalniettemin werd dit onderzoek gepubliceerd in TRANSFUSION.

Effect van pathogeeninactivatie en koude bewaring op bloedplaatjesconcentraat

Er gebeurt de laatste jaren veel onderzoek om de bewaartermijn van bloedplaatjesconcentraten te verlengen. Een ervan is een alternatieve bewaarperiode op koudere temperatuur. Wij onderzochten het gecombineerd effect van koude bewaring en pathogeeninactivatie. We weten dat deze handelingen de kwaliteit van bloedplaatjes verlagen maar de combinatie hoeft daarom niet hetzelfde effect te hebben als de som van beide.

Dit onderzoek wijst uit dat koude bewaring de schade door pathogeeninactivatie verergert op het gebeid van bloedplaatjesactivatie maar wel een verbetering biedt op het gebied van stollingsparameters. Onze bevindingen werden gepubliceerd in TRANSFUSION.

Bloedplaatjes maken uit stamcellen

Chemotherapie, een beenmergtransplantatie maar ook de ziekte zelf kunnen in leukemiepatiënten leiden tot een zeer laag bloedplaatjesniveau. Hierdoor kan het bloed van de patiënten niet goed stollen wat het risico op levensbedreigende bloedingen vergroot. Een tekort aan bloedplaatjes kan behandeld worden door bloedplaatjestransfusies. Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 40.000 bloedplaatjestransfusies uitgevoerd, waarvan het merendeel tijdens kankerbehandelingen. Rode Kruis-Vlaanderen is verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken en verdelen van bloedplaatjesconcentraten. Door de korte bewaartijd en stijgende vraag, zijn we steeds op zoek naar innovatieve alternatieven.

Bij TReC werken we aan een onderzoek om bloedplaatjes te maken uit stamcellen. De onderzoekers vergeleken of de bron van stamcellen belangrijk is voor de productie van bloedplaatjes. Uit de resultaten blijkt dat navelstrengbloed een betere bron van stamcellen is voor de productie van bloedplaatjes in vergelijking met perifeer bloed. Dit onderzoek werd gepubliceerd in Vox Sanguinis.