Water, sanitair en hygiëne in Nepal

Na de aardbeving in 2015 zijn veel water- en sanitatie-infrastructuur vernietigd of beschadigd. In Gorkha, het epicentrum van de aardbeving, heeft 65% van de bevolking toegang tot voldoende water. In het district Bara is het nog erger. Slechts 32% van de bevolking heeft toegang tot veilig water. Na de aardbeving zijn veel waterputten opgedroogd door de verschoven grondlagen.

Veilig water

Samen met het lokale Rode Kruis werken we aan een geïntegreerde aanpak van water- en sanitatie-infrastructuur én gedragsverandering. We volgen hierin de overheid, die niet alleen investeert in infrastructuur, maar ook inzet op gedragsveranderingen in hygiënepraktijken.

Blog: hoe handen wassen levens kan redden

Vanuit ons onderzoek en jarenlange ervaring op het terrein helpen wij het lokale Rode Kruis bij gedragsveranderingstechnieken aan water- en sanitatie infrastructuur. De komende jaren zullen 718.834 mensen geholpen worden.

De toiletten hebben echt ons leven veranderd. Ons dorp is veel schoner, want nu doen mensen hun behoeftes niet meer op het erf, op de weg,… maar in het toilet! En vroeger had iedereen wel eens diarree, nu zijn er veel mensen minder snel ziek. We kunnen bijna niet meer geloven hoe we ooit zonder konden. Inwoners in de dorpjes van Baitadi, waar bijna elk huis van een toilet werd voorzien.